Psykisk ohälsa, autism, ADHD & depression – råd, stöd och vägledning › Forum › Anhöriga › Stödja någon som inte vill söka professionell hjälp
- Detta ämne har 0 svar, 1 deltagare, och uppdaterades senast för 3 veckor, 4 dagar sedan av
admin.
-
FörfattareInlägg
-
2025-03-16 kl. 15:38 #1538
Att stödja någon som inte vill söka professionell hjälp kan vara utmanande, men det finns flera sätt att hjälpa:
1. Lyssna aktivt och utan att döma. Visa att du bryr dig genom att ge personen din fulla uppmärksamhet och låt dem prata fritt om sina känslor[4].
2. Respektera personens beslut att inte söka hjälp, men fortsätt att finnas där som stöd. Håll kontakten och visa tålamod, även om personen drar sig undan[4].
3. Erbjud praktisk hjälp i vardagen. Detta kan innebära att hjälpa till med sysslor eller att göra aktiviteter tillsammans som personen tycker om[4].
4. Uppmuntra till fysisk aktivitet. Föreslå gemensamma promenader eller andra lämpliga aktiviteter som kan förbättra personens mående[3].
5. Förmedla hopp. Påminn personen om att de flesta som mår psykiskt dåligt blir bättre och att ni kommer att ta er igenom detta tillsammans[4].
6. Var tillgänglig. Visa att du finns där för personen, även om de inte vill prata just nu. Ta ny kontakt även om du tidigare blivit avvisad[1].
7. Hjälp personen att byta fokus ibland. Engagera dem i aktiviteter eller samtal som kan ge en paus från tunga tankar[4].
8. Var ärlig med dina egna erfarenheter. Genom att dela dina egna upplevelser av att må dåligt kan du bidra till ett öppnare samtalsklimat[4].
9. Fortsätt att försiktigt uppmuntra till professionell hjälp över tid, men utan att pressa. Erbjud dig att hjälpa till med att hitta information eller boka tider om personen ändrar sig[2].
10. Ta hand om dig själv. Att stödja någon som mår dåligt kan vara krävande, så se till att du också får stöd och möjlighet till återhämtning[3].
Kom ihåg att du inte kan tvinga någon att söka hjälp, men genom att vara en stödjande och närvarande vän kan du göra en stor skillnad i personens liv.
Citations:
[1] https://anhoriga.se/anhorigomraden/psykisk-ohalsa/anhorigprojektet/vad-kan-du-gora-for-att-hjalpa–10-rad-om-du-oroar-dig-for-att-nagon-ska-ta-sitt-liv/
[2] https://www.uu.se/student/stod-och-service/studenthalsan/rad/hjalpa-nagon-som-inte-mar-bra
[3] https://www.rodakorset.se/var-hjalp-i-sverige/psykisk-halsa-och-psykisk-ohalsa/ge-stod-till-andra/sa-stottar-du-nagon-i-kris/
[4] https://dinpsykiskahalsa.se/artiklar/stotta-nagon-annan/att-stotta-nagon-som-mar-daligt/
[5] https://suicidezero.se/hjalp-och-rad/samtal-med-nagon-som-mar-daligt/
[6] https://www.1177.se/liv–halsa/psykisk-halsa/att-soka-stod-och-hjalp/rad-och-stod-pa-chatt-och-telefon-vid-psykisk-ohalsa-och-beroende/
[7] https://www.1177.se/liv–halsa/psykisk-halsa/att-soka-stod-och-hjalp/
[8] https://www.modkbt.se/2024/03/22/hur-kan-du-stotta-en-anhorig-som-mar-psykiskt-daligt/—
Answer from Perplexity: pplx.ai/share -
FörfattareInlägg
- Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.