Psykisk ohälsa, autism, ADHD & depression – råd, stöd och vägledning › Forum › Anhöriga › Medberoende vid psykisk ohälsa: När omsorgen blir en börda
- Detta ämne har 0 svar, 1 deltagare, och uppdaterades senast för 2 veckor, 3 dagar sedan av
Magnus.
-
FörfattareInlägg
-
2025-03-17 kl. 15:33 #1540
# Medberoende vid psykisk ohälsa: När omsorgen blir en börda
Medberoende är ett komplext tillstånd som ofta utvecklas hos personer som lever nära någon med psykisk ohälsa eller beroendeproblematik. Detta psykologiska tillstånd innebär att den anhörige anpassar sitt liv och beteende efter den sjuke personens behov, ofta på bekostnad av sin egen hälsa och välbefinnande. Forskning visar att medberoende inte bara påverkar relationen mellan individerna utan också kan leda till allvarlig psykisk ohälsa hos den medberoende personen. Denna artikel belyser medberoendets natur, dess samband med psykisk ohälsa, vanliga symtom och möjliga vägar till återhämtning.
## Vad innebär medberoende?
Medberoende beskrivs som ett beteendemönster där en person anpassar sin personlighet och sitt beteende efter någon som har ett beroende eller psykisk ohälsa, i hopp om att kunna hjälpa[1]. Det handlar om att uppoffra sig själv och ta ett orimligt stort ansvar för en närståendes problematik och ohälsosamma beteenden[4]. I grunden ligger ofta negativa självkänslor och en rädsla för att bli avvisad, där den medberoende försöker visa sitt värde genom att göra sig behövd[1].
Begreppet medberoende har diskuterats huruvida det bör betraktas som en sjukdom, men är idag inte en formell diagnos. Det beskrivs istället som ett psykologiskt tillstånd kännetecknat av en negativ cykel i ohälsosamma eller obalanserade relationer, där den närstående med problem blir beroende av den anhörige, som i sin tur känner ett behov av att vara behövd[4].
### Uppkomst och utveckling av medberoende
Medberoende utvecklas ofta redan i barndomen genom att växa upp nära någon med ett beroende eller psykisk ohälsa[1]. Barn som tidigt tvingas ta ansvar för föräldrar med problem kan utveckla beteendemönster som följer med in i vuxenlivet. Men medberoendet kan också utvecklas senare i livet, när man lever nära någon med beroendeproblematik eller psykisk sjukdom.
När en person försöker förhålla sig till en dysfunktionell omgivning som inte går att kontrollera, utvecklas ofta destruktiva beteendemönster som ett sätt att hantera situationen[2]. Detta blir särskilt påtagligt i relationer där den ena parten lider av psykisk ohälsa, eftersom tillståndet kan vara oförutsägbart och svårt att förstå för den anhörige.
## Symptom och tecken på medberoende
### Gränslöshet och kontrollbehov
Personer med medberoende sätter vanligen den beroendes behov före sina egna och får svårare att fokusera på annat än den beroendes situation och mående[4]. Det kan handla om att ständigt vara tillgänglig, lösa praktiska problem och ta ansvar för sådant den andra borde hantera själv. Den medberoende är ofta helt uppslukad av att ta hand om, kontrollera och ta ansvar för den person som har problem[1].
### Identitetsproblem och självuppoffring
Ett tydligt tecken på medberoende är att man fokuserar mer på att hjälpa andra med deras problem än att ta itu med sina egna[4]. Den medberoende trivs ofta bättre med att ge än att få, vare sig det handlar om hjälp, komplimanger eller beröm[1]. Detta självuppoffrande beteende kan leda till att den egna identiteten suddas ut och ersätts med en identitet som vårdare eller problemlösare.
### Isolering och skam
Många med medberoende skäms över sin egen eller den beroendes situation och kan dra sig för att söka stöd[4]. Detta kan leda till isolering och att den medberoende tappar kontakten med sitt sociala liv[1]. Isolering förstärker i sin tur beroendet av relationen till den sjuke personen, vilket skapar en negativ spiral.
## Konsekvenser för den psykiska hälsan
Medberoende innebär ofta en extrem form av kronisk stress som slår hårt mot individen[2]. Den konstanta psykiska pressen kan leda till allvarliga hälsoproblem om den inte hanteras.
### Depression och ångest
Medberoende leder ofta till psykisk ohälsa i form av depression, utbrändhet och ångest[1]. De riskfaktorer som associeras med medberoende påverkar förekomsten av psykisk ohälsa och ökar risken för att utveckla andra sjukdomar såsom depression, ångest och känslomässiga problem[5].
### Utmattningssyndrom
Den medberoende riskerar allvarlig psykisk ohälsa i form av utmattningssyndrom när all energi går åt till att ta hand om någon annan[2]. Utmattningen kan komma smygande och blir allt allvarligare ju längre man fortsätter att ignorera sina egna behov.
### Självdestruktivt beteende
Studier visar att medberoende kan leda till utveckling av självdestruktivt beteende[5]. Detta kan ta sig uttryck i form av överdriven alkoholkonsumtion, ätstörningar, självskadebeteende eller andra sätt att fly från den emotionella smärtan.
## Samsjuklighet mellan beroende och psykisk sjukdom
Att ha ett beroende eller skadligt bruk av alkohol eller droger och samtidigt någon psykisk sjukdom är en vanlig kombination, framför allt bland personer med svårare psykisk sjukdom eller svårare beroendetillstånd[3]. När sjukdomarna förekommer tillsammans förvärras symtomen från båda, vilket kan bidra till att förstärka det medberoende beteendet hos anhöriga.
Personer med sådan samsjuklighet har ofta fler psykosociala problem, sämre livskvalitet och en ökad risk för förtidig död jämfört med personer med bara en diagnos[3]. Detta ökar i sin tur belastningen på anhöriga och kan förstärka den medberoende relationen.
### Systemproblematik i vården
Trots att svårigheterna med samsjuklighet är kända sedan länge, är det vanligt att personer med dessa problem inte får den behandling och de sociala insatser de har behov av[3]. Behandlingen inriktas fortfarande ofta på ett problem i taget, trots att de flesta är överens om att man behöver adressera båda samtidigt. Detta kan leda till att patienten faller mellan stolarna och att anhöriga tvingas ta ett ännu större ansvar.
## Att bryta medberoendet
Att bryta ett medberoende kräver ofta både insikt och professionell hjälp. Den första utmaningen är att bli medveten om sitt eget medberoende, något som kan vara svårt eftersom många som är medberoende inte vet om detta själva[2].
### Att sätta gränser
En central del i tillfrisknandet från medberoende är att lära sig sätta hälsosamma gränser. För många med medberoende kan det vara svårt att sätta rimliga gränser och ta utrymme för att ta hand om egna behov[4]. Att lära sig detta är en process som ofta kräver stöd och vägledning.
### Professionell hjälp
Flera former av psykologisk behandling kan vara till hjälp vid medberoende, även om de specifika metoderna inte beskrivs i detalj i de tillgängliga källorna. Anhöriga som vill stötta och hjälpa är en stor resurs för den med ett beroende, men att vara anhörig kan vara mycket belastande och man kan själv behöva stöd och behandling för att orka ta hand om sig själv och minska risken för medberoende[4].
## Slutsats
Medberoende vid psykisk ohälsa är ett allvarligt tillstånd som kan få långtgående konsekvenser för den drabbades egen psykiska hälsa. Genom att uppmärksamma tecknen på medberoende och söka hjälp i tid kan den negativa spiralen brytas. Det är viktigt att komma ihåg att det inte är möjligt att hjälpa någon annan om man själv går under i processen. Att ta hand om sin egen hälsa är inte egoistiskt – det är en förutsättning för att på ett sunt sätt kunna finnas där för andra.
Ökad medvetenhet om medberoende inom vården och samhället i stort skulle kunna bidra till tidigare upptäckt och behandling, vilket i sin tur skulle minska det mänskliga lidandet och de samhällsekonomiska kostnaderna för psykisk ohälsa orsakad av medberoende.
Citations:
[1] https://www.thedrawingroom.se/artiklar/att-vara-medberoende-symptom-och-behandling/
[2] https://ljungsjoberg.se/vara-omraden/medberoende/
[3] https://www.sbu.se/sv/publikationer/nya-vetenskap-och-praxis/ny-rapport-undersoker-behandlingar-vid–beroende-i-kombination-med-psykisk-sjukdom/
[4] https://www.sveakbt.se/medberoende
[5] https://researchportal.hkr.se/files/35176766/FULLTEXT01.pdf
[6] https://lup.lub.lu.se/student-papers/record/4985869/file/4985872.pdf
[7] https://www.recoveronline.se/post/omt%C3%A4nksam-eller-medberoende
[8] https://mindler.se/vad-innebar-det-att-vara-medberoende/
[9] https://www.medberoendepodden.se/single-post/aprop%C3%A5-artikel-i-dn-om-begreppet-medberoende-och-anh%C3%B6rigas-lidande
[10] https://lup.lub.lu.se/student-papers/record/8967870/file/8967873.pdf
[11] https://nsph.se/2014/11/07/att-vara-anhorig-till-nagon-med-psykisk-ohalsa/
[12] https://www.alkoholochnarkotika.se/opinion/medberoende-bor-inte-bli-diagnos/
[13] https://namndemansgarden.se/anhorig/om-medberoende
[14] https://kunskapsguiden.se/omraden-och-teman/barn-och-unga/barn-som-anhoriga/forskning-om-konsekvenser/
[15] https://ljungsjoberg.se/nyheter/ar-jag-medberoende/
[16] https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:1393844/FULLTEXT02
[17] https://mindler.se/psykisk-ohalsa/anhorig-psykisk-ohalsa/
[18] https://anhoriga.se/anhorigomraden/psykisk-ohalsa/anhorigprojektet/anhoriga-berattar/det-ar-varden-som-har-huvudansvaret-inte-de-anhoriga.-karlek-kan-inte-laka-allt/
[19] https://www.medberoendepodden.se/ommedberoende
[20] https://capio.se/hitta-mottagning/specialistvard/psykiatri-och-psykologi/hjarnhalsan-privat/anhorig-eller-medberoende/—
Answer from Perplexity: pplx.ai/share -
FörfattareInlägg
- Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.