Psykisk ohälsa, autism, ADHD & depression – råd, stöd och vägledning › Forum › Psykisk ohälsa › Att vara förälder till någon med psykisk ohälsa – en känslomässig resa
- Detta ämne har 0 svar, 1 deltagare, och uppdaterades senast för 2 veckor, 5 dagar sedan av
Magnus.
-
FörfattareInlägg
-
2025-03-18 kl. 12:06 #1546
# Att vara förälder till någon med psykisk ohälsa – en känslomässig resa
Som förälder till ett barn med psykisk ohälsa kastas man in i en värld av känslor, utmaningar och processer som få utomstående verkligen förstår. Det är en resa som förändrar både ens vardag och ens inre landskap. Denna blogg är för dig som befinner dig på den resan – för att du ska veta att du inte är ensam och att det finns sätt att navigera genom denna nya verklighet.
## Den osynliga processen som föräldrar genomgår
Det är en speciell process vi som föräldrar till barn med psykisk ohälsa går igenom – en process vi delar med andra i samma situation men som ofta förblir osynlig för omvärlden. Vi känner igen oss i varandras berättelser och delar liknande erfarenheter. När vi lär oss att identifiera våra känslor och kroppsliga reaktioner kan vi också börja hantera vår situation bättre[1].
Kunskapen om krisens olika faser och den process som vi föräldrar går igenom är tyvärr ofta obefintlig hos personalen som ska hjälpa oss och våra barn. De förstår inte alltid vidden av de påfrestningar det innebär att stötta ett barn med psykisk ohälsa. Därför möter de så många ledsna, frustrerade och arga föräldrar – särskilt ”jobbiga mammor” som det ibland kallas[1].
## Att navigera genom krisens faser
Som förälder till ett barn med psykisk ohälsa kommer du sannolikt att gå igenom flera känslomässiga faser. Det börjar ofta med förnekelse – det kan inte vara så allvarligt, det är bara en fas, det kommer att gå över. Sedan kommer sorgen när insikten slår rot – sorgen över förlorade förhoppningar, drömmar och förväntningar. Rädslan är en ständig följeslagare – rädslan för vad som ska hända, för hur framtiden kommer att se ut, för om ditt barn kommer att klara sig. Och ilskan dyker upp – ilska mot sjukvården, skolan, samhället, ibland mot ditt barn, och ofta mot dig själv[1].
Det är viktigt att veta att dessa känslor är normala reaktioner på en onormal situation. Det är inte ett tecken på svaghet att känna så här, utan en naturlig del av processen.
## Utmaningar i vardagen
Vardagen med ett barn som lider av psykisk ohälsa innebär många praktiska utmaningar. Det kan handla om att navigera genom vårdsystemet för att få rätt hjälp, att hantera skolgången, att balansera behoven hos ditt barn med psykisk ohälsa mot eventuella syskons behov, att fortsätta arbeta och upprätthålla andra relationer.
Samtidigt kan ditt barns beteende vara oförutsägbart och utmanande. Det kan vara svårt för dig som förälder att veta hur du ska reagera och agera. Varje situation är unik, och det finns inga enkla lösningar eller universella handböcker.
## Vikten av att sätta upp mål och hitta hanteringsstrategier
För att inte fastna i krisens olika faser är det viktigt att skriva upp mål för att se var vi står idag och hur vi ska gå vidare[1]. Genom att identifiera var vi befinner oss och vart vi vill komma kan vi börja utveckla strategier för att hantera situationen.
Olika hanteringsstrategier fungerar för olika personer. Några exempel kan vara:
– Att söka kunskap om ditt barns specifika tillstånd
– Att delta i stödgrupper med andra föräldrar i liknande situation
– Att utveckla rutiner och strukturer som skapar trygghet
– Att lära sig tekniker för att hantera stress och ångest
– Att ta hjälp av professionella när det behövs## Omsorgen om sig själv – en nödvändighet, inte en lyx
Som förälder till ett barn med psykisk ohälsa är det lätt att glömma bort sig själv. Men precis som i flygplanens säkerhetsinstruktioner måste du sätta på dig din egen syrgasmask innan du hjälper ditt barn. Om du inte tar hand om din egen hälsa – fysiskt och psykiskt – kommer du inte att orka stötta ditt barn långsiktigt.
Detta är inte själviskt, det är nödvändigt. Det handlar om att fylla på ditt eget energiförråd så att du har något att ge av. Det kan vara små saker som att ta en promenad, läsa en bok, träffa vänner, eller större insatser som att söka egen terapi eller medicinsk hjälp om du behöver det.
## Att bryta tystnaden och söka stöd
Många föräldrar till barn med psykisk ohälsa känner sig ensamma och isolerade. Det kan vara svårt att prata om sitt barns psykiska problem med vänner, familj eller kollegor. Det finns fortfarande stigma kring psykisk ohälsa, och som förälder kan man känna skuld eller skam – som om man på något sätt hade kunnat förhindra det som hänt.
Men i tystnaden växer isoleringen. Att bryta tystnaden och söka stöd – från vänner, familj, andra föräldrar i samma situation, eller professionella – är ofta första steget mot att hantera situationen bättre. Genom att dela våra erfarenheter kan vi få perspektiv, tips och emotionellt stöd.
## Frågor som personal inom vård och omsorg bör ställa sig
Berit Rausch, som är socionom, utbildare, handledare och själv förälder, har sammanställt viktiga frågor som personal inom kommun och landsting bör ställa sig:
– Hur är det för föräldrarna till barn med psykiska eller fysiska funktionshinder?
– Hur mycket kunskap finns idag om den svåra process föräldrarna går igenom?
– Hur ser denna kunskap ut?
– Vad kan underlätta?
– Vad kan försvåra?
– Vilka faktorer är avgörande?
– Vad är ett bra stöd?[1]Dessa frågor är centrala för att utveckla bättre stöd till föräldrar som har barn med psykisk ohälsa.
## Att finna styrka i det svåra
Trots alla utmaningar finns det också styrka att hämta i den här resan. Många föräldrar beskriver hur de utvecklat en djupare förståelse för livet, större empati, och en oväntad inre styrka. De lär sig att uppskatta små framsteg och finna glädje i ögonblick som andra kanske tar för givna.
Denna styrka kommer inte från att förneka svårigheterna, utan från att möta dem, dag efter dag, och ändå fortsätta kämpa. Det handlar inte om att vara perfekt, utan om att vara där för sitt barn, även när det är svårt.
## En förändrad men värdefull resa
Att vara förälder till ett barn med psykisk ohälsa var kanske inte den resa du föreställde dig. Men det är din resa, och ditt barns. Tillsammans med rätt stöd, kunskap och strategier kan den resan, trots sina utmaningar, också innehålla värdefulla ögonblick av anknytning, insikt och kärlek.
Kom ihåg att du gör så gott du kan i en svår situation. Var snäll mot dig själv. Sök stöd när du behöver det. Och glöm inte att det finns andra där ute som förstår vad du går igenom – du är inte ensam.
Citations:
[1] https://rsmhbloggen.se/2014/08/13/foraldrar-till-barn-med-psykisk-ohalsa-genomgar-en-process/
[2] https://www.1177.se/Kronoberg/liv–halsa/psykisk-halsa/for-barn-och-unga-om-rattspsykiatrin-i-vaxjo/att-leva-med-psykiskt-sjuk-foralder/
[3] https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/chatt-hur-paverkades-du-av-att-fa-barn?inlagg=818b856f2d71ac745ccf5df9a302b55b
[4] https://www.shedo.se/blogg/foralder-med-psykisk-ohalsa/
[5] https://nyheter.ki.se/barn-till-foraldrar-med-psykisk-ohalsa-loper-hogre-risk-for-skador
[6] https://www.fduv.fi/sv/omfduv/aktuellt/article-121069-62963-blogg-de-har-barnen-valjer-sina-foraldrar?offset_121069=280
[7] https://www.vardfokus.se/blogg/blogg-se-de-tysta-barnen/
[8] https://mfof.se/foraldraskapsstod/malgrupper-for-foraldraskapsstod/familjer-med-sarskilda-forutsattningar/familjer-dar-det-forekommer-psykisk-ohalsa.html
[9] https://mammatillmamma.com/bli-stodforalder/
[10] https://www.bvif.fi/blog/blogg/nar-mamma-blev-valdigt-valdigt-trott/
[11] https://anhoriga.se/publicerat/forskning–utveckling/fou/studie-om-hur-barn-till-foraldrar-med-psykisk-ohalsa-mar/
[12] https://mammatillmamma.com
[13] https://mammatillmamma.com/8-tips-till-dig-som-i-ditt-yrke-moter-personer-med-psykisk-ohalsa-under-den-perinatala-perioden/
[14] https://www.1177.se/barn–gravid/nar-familjelivet-ar-svart/att-ma-daligt-som-foralder/intervju-att-vara-foralder-och-ha-psykisk-ohalsa/
[15] https://npfguiden.se/blogg/ny-skoltermin-och-mina-tankar-gar-till-alla-hemmakampande-barn-och-foraldrar
[16] https://hemmaforaldrarsblogg.wordpress.com/category/psykisk-ohalsa/
[17] https://www.socialstyrelsen.se/ser-du-mig/om-barn-som-anhoriga/
[18] https://mieli.fi/sv/category/blogg/
[19] https://www.smartpsykiatri.se/nyheter/det-har-blev-inte-som-jag-trodde-om-forlossningsrelaterad-psykisk-ohalsa
[20] https://attention.se/leva-med-npf/leva-nara/till-foraldrar/—
Answer from Perplexity: pplx.ai/share -
FörfattareInlägg
- Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.